Gebruiksvoorwaarden & Privacy Policy - English summary

ICT speelt steeds grotere rol in Rotterdamse haven

Rotterdam, 1 juli 2009 - Logistieke bedrijven in de Rotterdamse haven zijn steeds afhankelijker van ICT. In strijd tegen concurrenten draait het meer en meer om beheersing van de groeiende informatiestroom van haven tot eindklant. Dit werd duidelijk tijdens een bijeenkomst over de "Nieuwe Bereikbaarheid" voor logistieke en industriële bedrijven in het havengebied.

De stroom van informatie is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Enkele oorzaken zijn de toenemende regelgeving, nieuwe manieren van beveiligen, efficiency door automatisering en actievere betrekking van het achterland. De huidige ICT-oplossingen maken het mogelijk om in te spelen op deze ontwikkelingen en grip op het totale proces te vergroten.

Er zijn veel initiatieven om de logistiek te optimaliseren, zoals containerscans, bewaking via slimme digitale camera's en kenteken herkenning voor registratie van vrachtwagens. “De concurrentiestrijd tussen havens draait om de totale keten en de mate waarin je de lading efficiënt van en naar het achterland kan krijgen", vertelt Directeur Technology & Engineering Jan Waas van ECT. Alle processen rondom efficiënte logistieke afhandeling, regelgeving, veiligheidsmaatregelen en milieu wordt geoptimaliseerd door de inzet van ICT. Hierdoor ontstaat een steeds grotere informatiestroom. "We zien de hoeveelheid datatransport exponentieel toenemen, iets wat met glasvezelverbindingen goed verwerkt kan worden".

Door de groeiende informatiestroom wordt de vraag naar ICT-oplossingen en bandbreedte steeds groter. Om de havenbedrijven een voorsprong te bieden ten opzichte van concurrenten is er een glasvezelnetwerk aangelegd. Netwerkoperator BBned en Havenbedrijf Rotterdam zorgen gezamenlijk voor de aanleg en exploitatie van het netwerk. Ze doen dit onder de naam Fiberport (www.fiberport.nl). Voor het afnemen van breedbanddiensten in het havengebied heeft men de keuze uit diverse dienstenleveranciers.


Copyright © 2007 - 2009 BBned N.V. Alle rechten voorbehouden.